Translate

Wednesday, March 2, 2011

Ett tittskåp till mormor (del 2 Soffan)

Som jag skrev tidigare så började jag faktiskt med soffan och inte lådan. Så här ska jag visa hur jag gjorde den.
Jag fick ett väldigt fint tyg, blå fuskmocka och där fanns lite spillbitar och direkt när jag såg tyget tänkte jag att det skulle bli en perfekt soffa. Och när jag skulle komma på vad jag ville ha i mormors tittskåp så tänkte jag åter igen på soffan, då mormor som sagt gillar blått.

Jag har en väldigt bra bok: Dockskåpsboken av Vivienne Boulton
Lånade den på biblioteket ett antal gånger innan jag bestämde mig för att köpa den (vet inte om den finns i bokhandeln eller så, själv köpte jag den på Tradera, helt ny och till ett bra pris)
I alla fall så finns där ett mönster på en soffa (man kan se soffan på framsidan av boken, deras är röd) Jag gjorde bara (brukar aldrig kunna hålla mig till mönster..) om mönstret lite. Först gjorde jag en soffa precis efter mönstret, men jag tyckte att den blev lite låg så jag gjorde en till och då gjorde jag om mönstret lite. Där jag gjorde soffan lite högre. Men man måste tänka på att proportionerna blir bra. Var nästan på gränsen att jag höjde den lite för mycket, men jag tycker den blev rätt bra i slutändan. Jag gör nästan alltid minst 2 av varje sak, för det känns som att det är lika bra när jag ändå är igång =)

Först ritade jag av mönstret på ett vanligt papper, sen ritade jag av det på en bit kartong.
Jag vadderade sitsen med lite skumgummi och spillbitar av en fleecefilt.Jag häftade fast tyget på ena sidan (då denna sida ändå inte kommer att synas)

Till ryggstödet använde jag en gammal axelvadd, den hade den perfekta lutningen i skummgummit. (tjockt där nere och tunnare där uppe)Sen gjorde jag en likadan del till (utan skummgummi), till baksidan (detta var rätt onödigt egentligen då jag limmade fast soffan mot en vägg i tittskåpet, så senare tog jag bort denna del, men om man ska kunna flytta på soffan och se baksidan är ju detta väldigt bra, det blir snyggt och man ser inga skarvar.)Sen sydde jag en "påse" där jag stoppade in armstöden och lite stoppning.
Sen limmade jag ihop alla delar och lät soffan torka över natten.En liten tabbe jag gjorde var att ta lite mycket lim och låta klänyporna sitta kvar länge, så när jag tog bort dem var det märken efter dem. Hur man ska undvika detta får jag väl lära mig, snart hoppas jag =)

Jag sydde några kuddar (ganska många, innan jag tillslut valde ut två stycken i ett sammetstyg) och placerade en docka (köpt på Direct Trade AB) och en liten fågel (som jag själv gjort av fimolera) i soffan.Att göra en soffa tog mig lite mer än 1 dag, men 2 soffor blev klara på 2 dagar, så det gick lite fortare andra gången =)

Hannah

No comments:

Post a Comment

Thanks for reading, I love to read your comments =)
Hannah